1. Care e jocul tău preferat din copilărie? Dar din adolescenţă?
- Jocul meu preferat din copilărie era povestitul. Povesteam cărţi, filme, poezii vărului meu Eusebiu, cînd mergeam împreună cu vaca la păscut. În adolescenţă nu prea am avut timp de joacă, era o epocă foarte întunecată, pe atunci făceam doar probleme la mate şi fizică. Tata mă obliga să le rezolv iar eu ascundeam romanele sub pat şi le citeam noaptea. Dacă stau bine să mă gîndesc fac parte dintr-o generaţie care a sărit peste adolescenţă.
2. Cînd te întîlneşti cu primii tăi prieteni despre ce vorbiţi? Despre trecut sau despre prezent?
- Nu mă întîlnesc cu prietenii din copilărie pentru că le-am pierdut urma după ce ne-am mutat la Bucureşti. Dacă m-aş întîlni cu ei, aş vorbi strictamente despre copilăria noastră comună.
3. Sportul preferat? Ce sport pe care-l urmăreşti la TV ai vrea să cunoşti, să practici (de ce)?
- În Coreea de sud am învăţat minime chestii din taekwondo, aşa, pentru autoapărare, de la un student care avea centura neagră, dar m-ar interesa să practic două sporturi japoneze: sumo, deşi sunt prea slab pentru el, încă, sau kendo. Dar nu am timp...
4. Ce chestie n-ai face, dar l-ai pus pe vreun personaj de-al tău să facă (oarecum în locul tău)?
- Nu mi-aş pune personajele în situaţii penibile, jenante. Cred că un autor nu trebuie să-şi umilească personajele în faţa cititorilor, orice ar fi. Noroc că sunt un romancier de ocazie.
5. Care e profesia pe care ai face-o cu plăcere? O profesie hobby care te-ar face fericit?
- Cred că mi-ar plăcea să fiu grădinar.
6. Ce sentimente/stări te enervează?
- Prostia, aroganţa, ignoranţa, lenea, hoţia, luate separat sau asociate
7. O faptă cu care te-ai lăuda în faţa copiilor tăi? Un eveniment care te-a avut în centru pe tine şi care i-a bucurat nespus pe părinţii tăi?
- Păi toate cărţile pe care le-am publicat pînă acum. Băieţelul meu fuge prin casă cu prima mea carte şi strigă „Korewa tata des”, Acesta este tata. Şi tata, Dumnezeu să-l ierte!, era foarte mîndru de ele, le arăta rudelor, colegilor, şi mă ducea cu maşina ca să-mi duc manuscrisul la editură.
8. Dacă ai cînta rock sau jazz, ai fi foarte sărac şi ţi s-ar propune să cînţi manele pentru mulţi bani ai accepta? Ce n-ai accepta ca scriitor?
- Niciodată. Nu aş accepta nici ca scriitor nici ca om să fac compromisuri de natură morală, oricît de mulţi bani mi s-ar oferi. Pentru unii par uneori inflexibil, rece, inuman, dar cred în imperativul kantian, în cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din noi.
9. Dacă ţi s-ar da un premiu pe care nu l-ai merita (cel puţin nu mai mult decît cel de pe locul doi, pe care l-ai simpatiza de multă vreme) ce ai face?
- Nu prea dau eu doi bani pe premii, indiferent că este vorba de premii literare sau de altă natură. Am înţeles încă din adolescenţă din poemul lui Kipling, If, că trebuie să-i tratez pe cei doi impostori, succesul şi eşecul, într-un mod absolut identic. Deci mi-ar fi absolut indiferent dacă aş primi un premiu, oricare ar fi acela, deşi ştiu că la noi premiile se iau toate pe pile.
10. Cum ai devenit ceea ce eşti acum?
- Asta e o întrebare foarte uşoară, prin foarte multă muncă, sunt capricorn şi zodia mea e recunoscută pentru puterea ei de muncă. Uneori mă mir şi eu că mai fac faţă, probabil sunt şi niscai forţe divine implicate în ecuaţie. |